Törökkanizsa

az én városom

2023. szeptember 26.
Jusztina napja van.

Falugondnoki szolgálat


November elsején megkezdte működését a falugondnoki szolgálat, melyre Magyarország Kormánya százmillió forintot biztosított. Keretében hat önkormányzat területén tizenkét falugondnok segíti az időseket.
A Vajdasági Magyar Szövetség programjában helyet kapott a szociális segélyezés azok számára, akik kimaradnak a rendszerből – ennek a megvalósulását jelenti tulajdonképpen a falugondnoki szolgálat. A falugondnoki programot a CMH magyar irodarendszer bonyolítja le a hat településen. Ehhez a CMH iroda biztosítja a jogi, a tárgyi és anyagi feltételeket, az anyagi támogatást pedig a Bethlen Gábor Alap, amellyel a CHM szerződéses jogviszonyban áll.
A képzésben részesült falugondnokok közül négyen Szabadkán, ketten Magyarkanizsa községben, ketten Topolyán dolgoznak, egy-egy falugondnok van továbbá Törökkanizsán, Adán, Zentán és Óbecsén.
A Magyar Kormány 100 millió forintos támogatásából, melyet a CMH iroda kapott, 12 személyautót vásároltak, fűnyíróval, szerszámosládával és egyéb szükséges elemekkel felszerelve, amelyek a falugondnokok rendelkezésére állnak. A fennmaradó összegből a jövő év június 30-áig biztosítják a szerződés alapján tevékenykedő 12 falugondnok bérét is, amely nettó 30 000 dináros fizetést jelent.
Az oroszlámosi Csejtei Dezső a törökkanizsai község falugondnoka. Mint mondja, az a legnehezebb, hogy nagyon nagyok a távolságok. Ami így is van, hiszen Törökkanizsa területén kilenc település tartozik a hatáskörébe.
– Elsősorban a szállítás, beszerzés, orvoshoz szállítás a dolgom, és erre van igény is, erre fektetjük a hangsúlyt – pontosan a nagy távolságok miatt. Az emberek üdvözlik a kezdeményezést és nagyon örülnek a segítségnek – mondja Csejtei Dezső.

// Törökkanizsa az én városom - 2015 december 23.