Törökkanizsa

az én városom

2024. július 12.
Izabella napja van.

Firigyháziak IV. Találkozója


Firigyháza hazavár! mottóval tartották meg vasárnap a Firigyháziak IV. Találkozóját. Az ünnepség célja az volt, hogy lehetőséget nyújtson a Firigyházán maradottaknak és az onnan elszármazottaknak a találkozásra, valamint a közös időtöltésre.

A Törökkanizsa községhez tartozó Firigyházán jelenleg valamivel több mint száz ember él. Egykor az állami mezőgazdasági birtok jelentette a falubeliek fő megélhetési forrását, ma leginkább földművelésből és állattartásból próbálnak megélni. Gyémánt Károly, lakos, Firigyháza: „Valamikor javarészt itt, ezen az állami birtokon dolgoztunk, amikor csődbe ment, ki hol találta föl magát. Valaki áttért állattenyésztésre, volt földje vagy lehetősége, áttértek, a többiek meg így tengődnek, mint én magam, ahol találunk munkát.”

A faluban magyarok és szerbek egyaránt élnek, az anyanyelvi kultúra megtartása nem könnyű feladat. Az olyan rendezvényeknek, mint a Firigyháziak Találkozója, kiemelt jelentőségük van. Ft. Savelin Zoltán, plébános, Martonos: „Mert könnyű esetleg egy nagy közösségben, magyar magyar mellett élnie, vagy ember embertárs mellett, de ott, ahol nagyon keményen a megmaradásért, a mindennapi kenyérért kell küzdeni, az bizony egy kicsit más kategóriába tartozik. És ennek csak gratulálni lehet, hogy erős, szívós lélekkel, szívvel és a szívek összetartásával, összefogásával tudják ezt elérni és megvalósítani.”

A Firigyháziak Találkozóját idén a Magyar Nemzeti Tanács is felkarolta. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Egyre többen ezen a napon hazalátogatnak, hiszen nagyon sokat jelentenek az ilyen összejövetelek, láthatják a régi ismerősöket, családtagokat ezen a napon.„

A rendezvényen a törökkanizsai önkormányzat illetékesei bejelentették, hogy a jövőben számottevő fejlesztésekre kerül sor Firigyházán. Újhelyi Nándor, főszervező, elnök, községi képviselő-testület, Törökkanizsa: „Az önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság finanszírozásában megkezdődik a Kiss Ferenc utcának és egy másik utcának, a Május 1. utcának az aszfaltozása.”

A Firigyháziak IV. Találkozóján az érdeklődőket gazdag művelődési műsor és kiállításmegnyitó is várta, majd a program a hagyományokhoz híven idén is hangulatos bállal zárult. A találkozó főszervezője a Törökkanizsáért Egyesület volt.

GALÉRIA – Firigyháziak IV. Találkozója

Forrás : PannonRTV

// Törökkanizsa az én városom - 2015 november 1.