Törökkanizsa

az én városom

2023. szeptember 26.
Jusztina napja van.

Paskó atya bemutatta legújabb szakácskönyvét


Törökkanizsára is elhozta legújabb szakácskönyvét Paskó Csaba kelebiai plébános, akinek személyében karnagyot és szakácsot is tisztelhetünk…
A Paskó atya konyhája – Bácska íze című kötetben, melynek bemutatójára a helyi Branislav Nušić Könyvtár dísztermében került sor november 24-én, a szerző olyan saját recepteket oszt meg az olvasóval, amelyek a kelebiai plébánia konyhájában készülnek. Paskó atya a zene és a konyhaművészet szerelmese is, és nemrégiben szakácsdiplomát szerzett. A szakácskönyv nem csupán a recepteket és azok illusztrációit tartalmazza, hanem személyes tapasztalatokat, történeteket… A könyvbemutatón hallhattunk ezekből az érdekes élményekből jónéhányat, emellett a szerző a konyhaművészet titkaiba úgyszintén beavatta a közönséget.
A helyi középiskola szakács szakos tanulói mellet sok helybéli volt kíváncsi a különleges hangulatú bemutatóra, hiszen Paskó atya közismert személyiség – például Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorában láthatták a nézők…
Paskó atya vallja, hogy egy jó szakács élete végéig, folyamatosan tanul, megpróbál mindig újabbnál újabb dolgokat elsajátítani.
A törökkanizsai könyvbemutatón elmondta, hogy egészen kicsi korában, öt évesen tudatosult benne, hogy vagy pap, vagy szakács lesz belőle. A későbbiekben ezt valóraváltotta, és a Hittudományi Kar mellett a Zeneakadémián is oklevelet szerzett, és a zene a mai napig szerves része életének. Mostanra profi szakácsnak mondhatja magát, hisz időközben számos mesterszakács kurzust elvégzett, de a főzést még most is kikapcsolódásként éli meg. Azt mondja, ha „tele van a hócipője” mindennel, amikor fáradt, semmihez sincs kedve, akkor bevonul a konyhába és alkot.
A könyv alcíme, a Bácska íze ebben az esetben nem magát a tájegységet, hanem a szerzőt jelöli, aki sajátos módszerekkel alakítja azokat az ízharmóniákat, amelyek meghatározzák ezt a területet. Szeret újdonságokat kipróbálni, kísérletezni, új ízeket, fűszereket belecsempészni az ételeibe.
A könyvbemutatón fellépett a törökkanizsai Alapfokú Zeneiskola hatodik osztályos zongora szakos tanulója, Kovács Dorina, aki Bartók Béla Román népi táncok című szerzeményét adta elő, valamint Kukli Krisztina, aki egy Mozart darabot játszott fuvolán, Kovács Bertina pedig elszavalta Csokonai Vitéz Mihály: Ősz című versét.
A rendezvény végén az érdeklődők megvásárolhatták a szakácskönyvet, melyet a szerző a helyszínen dedikált.

// Törökkanizsa az én városom - 2015 december 23.