Törökkanizsa

az én városom

2024. május 24.
Eszter napja van.

Transzparenssel az erőszak ellen


November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. 1981. november 25-én Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára megölték a Mirabal nővéreket, a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – erre emlékezve számos rendezvényt tartanak.
A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17-én nyilvánította e napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává. Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat.
A világnap alkalmából a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának aktivistái Vajdaság szerte megmozdulásokat szerveztek. A törökkanizsai VMSZ Női Fórumának tagjai egy transzparenssel hívták fel a figyelmet a világnap üzenetére.
– Ezzel a kérdéssel nagyon kevesen foglalkoznak, és mindenki azt gondolja, hogy ez valaki másnak a problémája, vagy családon belül kell megoldani. Többen úgy vélik, hogy a nő is tehet arról, hogy erőszak áldozata. Szerettük volna ezzel a plakáttal felhívni a figyelmet arra, hogy senkinek sincs joga bántalmazni egy gyermeket, vagy egy nőt, csak azért, mert gyengébb, és nem tud visszaütni – mondta Orosz Urbán Csilla a Törökkanizsa községi Nemi Egyenjogúsági Bizottság elnöke, a VMSZ Női Fórumának elnökségi tagja.
Az akcióban résztvevő hölgyek úgy látják, hogy erre a problémára sajnos átfogó megoldás nem létezik, de van segélyvonal, amit a bajba került hölgyek bátran tárcsázhatnak. Fontosnak tartják még, hogy ezek a hölgyek teremtsenek maguknak némi egzisztenciát, vállaljanak munkát, rendelkezzenek saját pénzzel, hogy ki tudjanak lépni ebből a kiszolgáltatott helyzetből.
A nők elleni erőszak az egész társadalomra kiterjedő probléma, hisz egyébként is nehéz körülmények között él a legtöbb család, de különösen azok a hölgyek, akiket bántalmaznak.

// Törökkanizsa az én városom - 2015 december 23.