Törökkanizsa

az én városom

2024. július 12.
Izabella napja van.

KARÁCSONY AZ ÉN KIS FALUMBAN


A szeretet ünnepe alkalmából december végén ismét megszervezte a már hagyományossá vált karácsonyi műsorát a dr. Batthyány Strattmann László Művelődési Egyesület. A rendezvény helyszínéül most is a helyi színházterem szolgált, ahol a szervezők alkalmi műsort készítettek.
Elsőként Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, a dr. Batthyány Strattmann László Művelődési Egyesület egyik alapítótagja osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel.
– Amikor szentestén és az ünnep napjaiban együtt vannak a családok, régi történeteket idéznek fel, s az év vége közeledtével eszünkbe jutnak azok a fontos pillanatok, melyek a mögöttük álló esztendőhöz fűződnek. A 2015-ös év történéseiből sok pozitív dolgot ki lehet emelni. Emlékezzünk vissza például az oroszlámosi közösség augusztusi rendezvényére, amikor az újratelepítés, illetve a környékbeli falvak megalapításának 230. évfordulóját ünnepeltük. Elmondhatjuk továbbá, hogy az 2015-ös év az idősekkel való foglalkozás jegyében telt el, hiszen a közmunkáknak, illetve a falugondnoki hálózatnak köszönhetően nagyon sok idős személyt tudtunk felkeresni s gondoskodni róluk. Emellett kiemelt fontosságú volt a fiatalokkal való foglalkozás, hiszen számtalan rendezvényt hívtunk életre a bánáti falvakban, amelyek központjában a fiatalok álltak, s ha minden igaz, a jövő év elején az ifjúsági iroda is megnyílik itt, Oroszlámoson. Ami talán ennél is fontosabb most, az adventi időszakban, hogy egyre többen vagyunk. Lassan e színházterem is kicsi lesz számunkra. Az oroszlámosiak mellett törökkanizsaiak, majdányiak, rábéiak, a magyar közösség tagjaiként mindannyian együtt ünneplünk. Azért jövünk el évről-évre, hogy elhozzuk a szeretet lángját és segítsünk abban, hogy az ünnepi rendezvény még szebb, még színvonalasabb legyen. Köszönetet szeretnék mondani községünk legnagyobb s legjelentősebb művelődési egyesületének, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesületnek, hogy részt vett a mai műsor megvalósításában. A szervezők nevében köszönöm az odaadó munkát mindazoknak, akik a fellépőket felkészítették, illetve mindenkinek, aki részt vesz a ma esti műsorban. Kosztolányi Dezső soraival kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok mindannyiuknak: „Kik messze voltak, most mind összejönnek a percet édes szóval ütni el, amíg a tél a megfagyott mezőket karcolja éles, kék jégkörmivel”.
Az ünnepi beszéd után az oroszlámosi óvoda növendékei léptek színpadra, akik karácsonyi verseket adtak elő, majd a helyi felsős diákok alkalmi összeállítással, furulyán előadott karácsonyi dalokkal színesítették a műsort. Hejberger Evelin karácsonyi verset szavalt, majd a törökkanizsai általános iskola első osztályos tanulói betlehemes játékot mutattak be Mómity Éva tanítónő felkészítésével.
A műsor folytatásában Holló Denisz oroszlámosi kisdiák Zelk Zoltán: Karácsonyi ének című versét szavalta el, majd a dr. Batthyány Strattmann László Művelődési Egyesület Lila akác népdalkórusa karácsonyi dalokkal emelte az ünnep fényét. Szorcsik Vivien Devecseri László: Karácsonyi éjben című költeményét, Mladenovszki Viktor a Karácsony ünnepén című verset, Mladenovszki Valentin pedig József Attila: Betlehemi királyok című versét mondta el.
A karácsonyi műsor zárórészében a helyi hetedik és nyolcadik osztályos tanulók a Hóban ébred majd az ünnep című énekes összeállítást mutatták be Basa Krisztina felkészítő tanár közreműködésével.
A szervezők, mint minden évben, az idén is szerény karácsonyi csomagokkal kedveskedtek a gyerekeknek, melyeket a rendezvény zárórészében osztottak ki.

Mihók Anikó

// Törökkanizsa az én városom - 2016 május 18.