Törökkanizsa

az én városom

2024. május 24.
Eszter napja van.

Karácsonyi Csengőszó


A csaknem huszonöt éves múltal rendelkező egyesület idén december 19-én szervezte meg hagyományos, nagyszabású rendezvényét, melyet telt ház előtt, a törökkanizsai színházteremben tartottak.

A rendezvényt az egyesület elnöke, Kovács Magdaléna nyitotta meg, aki ünnepi gondolatait osztotta meg a népes közönséggel. Őt követték a színpadon a törökkanizsai óvodások, kiknek produkcióját Özvegy Tímea és Beszédes Ella óvónők vezették. Ahogyan már oly sok éve, az idén sem maradhattak ki Mómity Éva tanítónő diákjai a műsorból. A kis elsősök betlehemes játékot mutattak be. Az egyesület szakcsoportjai közül elsőként a népdalkórus és leánykar lépett színpadra, kiknek előadásában karácsonyi dalok csendültek fel hangulatos gyertyafényben. Az ünnepi dallamokat a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ötödikes és hatodikos diákjai szőtték tovább ének- és furulyaszóval, őket zenetanárnőjük, Basa Krisztina készítette fel. Ezt követően Csanádi Imre: Karácsony fája című versét Ivkovity Viktor, ötödikes tanuló eladásában halhatták a nézők, majd ismét énekszó csendült a helyi nyolcadikosok jóvoltából, akik a Hóban ébred majd az ünnep című dallal fokozták az ünnepi hangulatot.

Ha valamit a Tiszagyöngye M.E. szervez, akkor abból biztosan nem maradhat ki a néptánc sem, hiszen oly rég óta művelik már ezt az egyesületben. Az egyesület tánccsoportjai elsősorban a tánc szeretetéről híresek, amit a szemek rögtön elárulnak, amint kilépnek a színpadra, másodsorban a szórakoztató koreográfiáikról ismerik őket az itteniek. A mostani műsoron először a fiatalabb néptáncosok, a Tiszavirág mutatkozott be, kiknek népes tábora kalocsai táncokat mutatott be. Később a Tiszafa is színpadra lépett szatmári táncokkal. Végül a két tánccsoport közös produkciót adott elő, ezúttal felcsíki táncokat, Sáringer Zolán és Romhányi Gabriella vezetésével.

A műsor további részében a hatodikos diákok színdarabot adtak elő A didergő király címmel. Őket Rekecki Dóra magyartanárnő készítette fel. Az ötödikes Fehér Mirella Donászy Magda: Karácsonyfa, karácsony című versét szavalta el, majd a nyolcadikosok elénekelték a Kezdjetek el élni című dalt. A rendezvényen fellépett az egyesület citerazenekara is, kiknek előadásában délalföldi dallamok csendültek fel.

Mihók Anikó

GALÉRIA – KARÁCSONYI CSENGŐSZÓ – 2015 december 19.

“https://www.youtube.com/watch?v=NJ4vvY-ILDY

// Törökkanizsa az én városom - 2016 január 5.