Törökkanizsa

az én városom

2024. március 28.
Gedeon napja van.

ÜNNEPI MŰSOR TÖRÖKKANIZSÁN


A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület tagjai egész évben nagyon aktívak, de karácsony táján talán még nagyobb lelkesedéssel készültek az ünnepekre. A 25 éves múlttal rendelkező egyesület tavaly december 19-én szervezte meg hagyományos, nagyszabású rendezvényét, melyet telt ház előtt, a törökkanizsai színházteremben tartottak meg.
A rendezvényt az Egyesület elnöke, Kovács Magdaléna nyitotta meg, aki ünnepi gondolatait osztotta meg a közönséggel. Őt követték a színpadon a törökkanizsai óvodások, akik produkcióját Özvegy Tímea és Beszédes Ella óvónők vezették. Ahogyan már oly sok éve, a műsorból idén sem maradhattak ki Mómity Éva tanítónő diákjai. A kis elsősök betlehemes játékot mutattak be. Az Egyesület szakcsoportjai közül elsőként a népdalkórus és leánykar lépett színpadra: előadásukban, hangulatos gyertyafényben karácsonyi dalok csendültek fel. Az ünnepi dallamokat a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ötödikes és hatodikos diákjai szőtték tovább ének- és furulyaszóval. Őket zenetanárnőjük, Basa Krisztina készítette fel. Ezt követően Csanádi Imre: Karácsony fája című versét Ivkovity Viktor ötödikes tanuló előadásában hallhatták a nézők, majd ismét énekszó csendült a helyi nyolcadikosok jóvoltából, akik a Hóban ébred majd az ünnep című dallal fokozták az ünnepi hangulatot.
A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület által szervezett rendezvények műsorából biztosan nem maradhat ki a néptánc sem, hiszen annak szeretete áthatja negyedévszázados munkájukat. Az Egyesület tánccsoportjai elsősorban a tánc szeretetéről híresek, amit a csillogó szemek rögtön elárulnak, amint kilépnek a színpadra. Az Egyesületet másodsorban a szórakoztató koreográfiákról ismerik Vajdaság-szerte, de a határon túl is. A karácsonyi műsoron először a fiatalabb néptáncosok, a Tiszavirág tagjai mutatkoztak be – népes táboruk kalocsai táncokat mutatott be. Később a Tiszafa néptánccsoportja szatmári táncokkal lépett színpadra. Végül a két tánccsoport Sáringer Zolán és Romhányi Gabriella vezetésével közös produkciót adott elő: ezúttal felcsíki táncokat.
A műsor további részében a hatodikos diákok színdarabot adtak elő A didergő király címmel. Őket Rekecki Dóra magyartanárnő készítette fel. Az ötödikes Fehér Mirella Donászy Magda: Karácsonyfa, karácsony című versét szavalta el, majd a nyolcadikosok elénekelték a Kezdjetek el élni című dalt. A rendezvényen fellépett az Egyesület citerazenekara is, előadásában délalföldi népdalok csendültek fel.

Mihók Anikó

// Törökkanizsa az én városom - 2016 május 18.