Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

2017-ben a tavaszi óraátállítás március 26-án, vasárnap lesz

Jó hírünk van: hamarosan jön az óraátállítás, ami az egyik legbiztosabb jele annak, hogy itt a tavasz. És ami ilyenkor mindenkit a legjobban izgat: ezen az éjjelen kevesebbet alszunk, másnaptól viszont már tovább lesz világos.

Közép-Európában évente kétszer van óraátállítás, tavasszal és ősszel: március, illetve október hónapok utolsó vasárnapján, hiszen így mindig van egy szabadnapunk arra, hogy némileg megszokjuk az új napi ritmust, amit az óraátállítás okoz. 2017-ben a tavaszi óraátállítás március 26-án, vasárnap lesz, amikor is hajnali 2 óráról 3-ra kell átállítani az órákat.

Óraátállítás? Kinek kell?

A kétféle, nyári és téli időszámítás bevezetése óta minden éveben kétszer át kell esnünk a plusz, illetve mínusz 1 óra okozta megpróbáltatásokon. Manapság sok vita folyik körülötte, az óraátállítás szükségességét ugyanis sokan megkérdőjelezik. Bevezetésével az eredeti cél az volt, hogy meghosszabbítsák a természetes fény mellett eltöltött, hasznos órák számát. Mivel hosszabb ideig van világos, több időt vagyunk a szabadban és kevesebb áramot fogyasztunk; aztán a jobb látási viszonyok mellett kevesebb balesetet okozunk; és a bűncselekmények száma is kevesebb a hosszabb nappalokon.

Ugyanakkor sokan megkérdőjelezik az óraátállítás létjogosultságát: sőt vannak, akik mozgalmat is indítottak a téli időszámítás teljes eltörlése érdekében, hiszen szerintük, csak hátránya van annak, ha korábban, tél közepén akár már délután 4-kor sötétedik.

Mire kell az óraátállításkor figyelni

A modern informatikai eszközök, a tabletek, a számítógépek, okos telefonok és tévékészülékek átállításával nem kell foglalkoznunk, mert azok átállnak maguktól. A régebbi típusú karórákat, a villanysütő és a mikrohullámú sütő kijelzőjét viszont nekünk kell beállítanunk az óraátállítás során.

Forrás: NLCAFÉ

// Törökkanizsa az én városom - 2017 március 24.