Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

Az a célunk, hogy minél többeknek segíthessünk!

Széleskörű támogatást nyújt a községbeli mezőgazdasági termelőknek a törökkanizsai falugazdász

A Törökkanizsa községbeli mezőgazdasági termelők közül mind többen veszik igénybe a falugazdász által kínált szolgáltatásokat, amelyek számottevő segítséget nyújthatnak nekik abban, hogy minél eredményesebbek lehessenek a gazdaságuk fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseik. A törökkanizsai Ótott Nóra, aki általános iskolai tanulmányait Magyarkanizsán, a középiskolát Zentán végezte, majd az újvidéki Singidunum Egyetemen szerzett közgazdasági technikus oklevelet, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által működtetett falugazdász-hálózat törökkanizsai tagjaként fejti ki igen sokrétű és szerteágazó tevékenységét.

– A tavalyi év szeptembere óta vagyok falugazdász, többnyire a pályázatok figyelésével, a támogatások követésével foglalkozom, illetve a termelőknek igyekszem segítséget nyújtani, akik természetesen bármilyen felmerülő problémával kapcsolatban bizalommal fordulhatnak hozzánk. Mindezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a termelők bejönnek hozzánk, és érdeklődnek, milyen aktuális pályázati lehetőségek állnak rendelkezésükre, ugyanakkor az is előfordul, hogy már konkrét elképzelésekkel érkeznek arra vonatkozóan, hogy mire szeretnének pályázni, és azután ezekhez az elképzelésekhez próbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb pályázati kiírásokat. Magával a pályázat megírásával mi nem foglalkozunk, sokkal inkább tájékoztatást, segítséget nyújtunk azáltal, hogy megkíséreljük elmagyarázni a majdani pályázóknak az adott kiírás részleteit, köztük például azt is, hogy milyen dokumentumokat kell beszerezniük, melyikhez hol, hogyan tudnak hozzájutni és hasonlók. Amennyiben szükséges, segítünk a dokumentumok fordításában, fénymásolásában és szkennelésében, illetve nyertes pályázatok esetében az elszámoláshoz szükséges dokumentáció elkészítésében, sőt, a terület alapú támogatások igényléséhez szükséges űrlapok kitöltésében, illetve a területek nagyságának átszámolásában is – hangsúlyozta Ótott Nóra, hozzátéve, mindemellett különféle kiállításokon is igyekeznek népszerűsíteni a helyi termelők termékeit.

– Itt, Törökkanizsán egyelőre nem sokan vannak azok a termelők, akik jelezték felénk, hogy szeretnének bekapcsolódni ebbe a folyamatba, ám abban bízunk, hogy a jövőben minél többen kívánnak majd élni ezzel a lehetőséggel, hiszen azoknak, akik már bekapcsolódtak a programba, nagyon pozitívak a tapasztalataik. A téli időszakban rendszeresen szervezünk különböző szakmai előadásokat a gazdák számára. Tavaly csupán két-három ilyen összejövetelt tartottunk, idén viszont már jóval többet tervezünk. Ezen rendezvények keretében magházak, vegyszerforgalmazók, terményfelvásárlók képviselőit látjuk vendégül, ugyanakkor az érdeklődők hallhatnak az aktuális pályázati kiírásokról, valamint számos egyéb olyan dologról is, amelyek fontos információkat hordozhatnak számukra – magyarázta a törökkanizsai falugazdász, leszögezve, minden tevékenységüket térítésmentesen végzik, tehát a gazdáknak semmiféle hozzájárulást nem kell fizetniük az általuk nyújtott szolgáltatásokért.

– Azok, akik szeretnék különféle pályázati lehetőségek kiaknázása révén fejleszteni a gazdaságukat, bizalommal fordulnak hozzánk, hiszen tudják, nekünk az a célunk, hogy segítsünk nekik az elképzeléseik megvalósításában. A tapasztalataink azt mutatják, nekik is sokat jelent, ha van kihez fordulniuk a felmerülő kérdéseikkel, illetve szívesen veszik azt is, hogy van, aki törődik velük, aki a javukat akarja. Általában az a jellemző, hogy az év elején, amikor több pályázati kiírásra lehet számítani, többen keresnek fel bennünket, hallják egymástól, hogy milyen jelentős mértékben meg tudjuk könnyíteni az ügyintézés folyamatát, és aztán ők is segítséget kérnek, aminek természetesen nagyon örülünk, hiszen mi értük dolgozunk, értük vagyunk – fogalmazott Ótott Nóra, aki elmondta, korosztály tekintetében nagyon változó azoknak az aránya, akik felkeresik őket, hiszen szép számban vannak köztük olyan fiatalok, akik most szeretnének belevágni a gazdaságuk felépítésébe, ugyanakkor akadnak olyan tapasztalt termelők is, akik új lendületet szeretnének adni a gazdaságuknak, és azért fordulnak hozzájuk, hogy mindehhez megpróbáljanak valamilyen segítséget kérni tőlünk.

A falugazdász-hálózat tagjai egyébként napi szinten kommunikálnak, bármilyen kérdésben lelkesen segítenek egymásnak, hiszen mivel mindannyian másféle tapasztalatokkal rendelkeznek, fontos, hogy azokat a többiekkel is megosszák annak érdekében, hogy minél teljesebb körű szolgáltatást tudjanak nyújtani a mezőgazdasági termelőknek.

– Minden feladat új kihívást jelent számomra, amikor például az első pályázatomat írtam, azt nagyon izgalmas kihívásként éltem meg, ugyanakkor azóta is folyamatosan találkozom új kihívásokkal, hiszen minden pályázat esetében más-más feltételeknek kell megfelelni. A gazdákkal való együttműködés tekintetében mindig az az egyik legizgalmasabb feladat, hogy megpróbáljam közelebb hozni hozzájuk az adott pályázati kiírásokat, és közösen megtaláljuk bennük azokat a pontokat, amelyek fontosak lehetnek számukra, amelyek a fejlődésüket szolgálhatják. A munkám legszebb része azonban kétségkívül az, amikor egy-egy pályázat nyer, és a gazdák csillogó szemmel jönnek be hozzám, hogy megosszák velem az örömüket. Ez ugyanis fontos visszaigazolást jelent számomra arra vonatkozóan, hogy igenis van értelme annak, amit csinálok, hiszen hozzájárulhatok általa mások érvényesüléséhez, illetve talán az itthon történő boldogulásának elősegítéséhez is – emelte ki Ótott Nóra, aki abban bízik, a jövőben még többen fordulnak majd hozzájuk, hiszen – ahogyan fogalmazott – a céljuk az, hogy nemcsak rövid, hanem hosszú távon is minél többeknek segíthessenek.

Máriás Endre

A Pannon RTV 2019. május 22-ei tudósítása

 

// Törökkanizsa az én városom - 2019 november 20.