Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

13,8 százalékos a munkanélküliség Szerbiában

Az idei évben pozitív tendenciát jegyeztek a szerbiai munkaerőpiacon, s jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség is, amely a harmadik negyedévben 13,8 százalékot tett ki, írja a Tanjug. „Ilyen mértékű munkanélküliségi arányt a globális gazdasági válság előtt jegyeztünk” – mondta Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) igazgatója a szerbiai, montenegrói és bosznia-hercegovinai családi vállalkozásról szóló nemzetközi konferencián, amelyet a Zlatiboron tartanak.

Hozzátette, az NSZ nyilvántartásában szereplők száma körülbelül 3,5 százalékkal csökkent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. „Idén mintegy 650 millió dinárt költöttünk foglalkoztatási programra, s ez tette lehetővé, hogy mintegy 3600 munkanélküli személy státusza változzon meg” – emelte ki.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat segítségével bejegyzett cégek fennmaradásáról beszélve Martinović elmondta, a vállalatok kötelesek 12 hónapig jelen lenni a piacon és elvégezni a cég tevékenységét, az adatok pedig azt mutatják, körülbelül 70 százalékuk ezen időszak után is fennmarad.

Az önfoglalkoztatásra idén 180 ezer dinárt szántak személyenként, illetve 200 ezer dinárt a fogyatékkal élőknek. Martinović új csomagokat jelentett be a következő évre. A vissza nem térítendő eszközöket a munkaerő-feleslegnek nyilvánított személyek esetében megnövelik, s 200 ezer dinárt kapnak majd, azok pedig, akik bizonyítani tudják, hogy a végkielégítés egy részét a vállalat kapacitásának erősítésére költötték, további támogatásra számíthatnak, közölte Martinović. A fogyatékkal élő személyek pedig 200 ezer dinár helyett 220 ezret kapnak majd.

Megjegyezte, szükség volt rá, hogy enyhítsenek a munkaadókat sújtó járulékokon, s meggyőződését fejezte ki, hogy ez járult hozzá a szürkezónában működő vállalatok számának csökkenéséhez.

Forrás: VajdaságMA

// Törökkanizsa az én városom - 2016 december 13.