Törökkanizsa

az én városom

2023. szeptember 26.
Jusztina napja van.

184 éve …

Törökkanizsa a szláv Knézaha szóból származik, mely olyan helyet jelent, ahol a kenéznek székhelye volt.
Első írásos említése Kenesdnál néven történt, majd a középkorban Rév-Kanizsa, a törökök kiűzetése után pedig Török-Kanizsának nevezik, és csak a XVIII. században lett Magyarkanizsa.

A helység eredete visszanyúlik a honfoglalás előtti korszakba. A község határában nagy mennyiségben találtak már őskori és népvándorláskori leleteket, melyek település ősiségét bizonyítják. Első írásos említése feltételezhetően 1030-ban történt Canysa néven. 1200 körül Béla király névtelen jegyzője is megemlékezik e helységről. Előadása szerint, a Délvidék elfoglalására kiküldött Bodid, Kadocsa és Bojta vezérek Kenesdnál (a Kanizsa név legősibb alakja) hajóztak át a Tiszán. A Gellért-legenda szerint pedig, mikor Ajtony Szent István király uralkodása alatt visszaverte Csanád vezér első támadását, ennek hadai Rév-Kanizsáig vonultak vissza.

Szent István idejében Törökkanizsa akkori nevén Rév-Kanizsa Csanád vármegyéhez tartozott. A XIII. században már jelentékeny helység volt és korán kereskedelmi gócponttá és várossá fejlődött. 1329 december 14-én már hetipiaca is volt. Idővel átterjedt a Tisza jobb partjára is és ebből a részből külön falu keletkezett, melyről 1367-ben van első ízben adatunk (A mai Magyarkanizsa). A városban ekkor királyi sókamara hivatal is volt…

“https://www.youtube.com/watch?v=3frgeCcwWR0

// Törökkanizsa az én városom - 2016 augusztus 1.