Törökkanizsa

az én városom

2024. július 12.
Izabella napja van.

A hármas határnál próbálnak átjutni a migránsok

A romániai Óbéb közelében most 14 szíriai és iráni határsértő próbált illegálisan bejutni Romániába, míg előző éjszaka szintén 14 afgán és egy pakisztáni állampolgárt fogtak el a román hatóságok ugyanabban a térségben. Az észak-bánáti falvak lakói azt mondják gyakran találkoznak bevándorlókkal.

Az egykori oroszlámosi téglagyárnál az elmúlt időszakban többször is meghúzódtak a migránsok. A majdányi Pópity Attila szerint mivel Horgosnál nehezen tudnak átjutni a bevándorlók, ezért próbálkoznak Bánát északi részén.
A majdányi és rábéi lakosok arról számoltak be stábunknak, hogy a helyi temetőben szoktak táborozni a migránsok éjszakánként. Innen indulnak a határ felé, itt jártunkkor azonban eggyel sem találkoztunk, csupán az eldobott szemét árulkodik arról, hogy éjszakánként itt táboroznak a menekültek.

Rábét csupán néhány kilométer választja el Majdánytól. A hármashatár felé igyekvő menekültek itt is áthaladnak rendszeresen. Makra Péter, a helyi közösség elnöke szerint az elmúlt időszakban ismét több migránst látnak a településen, általában 10-20 fős csoportokat.

A rábéi Molnár Imre szokott pálinkát főzni. Korábban a nedű főzéséhez szükséges tüzelőanyagát használták fel a migránsok a hideg miatt. Molnár Imre szerint a térségben folyamatosan jelen vannak a migránsok, mostanság azonban nincs gond a bevándorlókkal. Akik erre járnak abban reménykednek, hogy eljuthatnak Nyugat-Európába. Motiválja őket, hogy a hármas határnál véget ér a magyar határkerítés.

A Rábétól mindegy kettő kilométerre található hármashatárnál véget ér a magyar határkerítés. Az elmúlt időszakban több menekült ott próbált meg átjutni az Európai Unióba. Ez a helyiek szerint lehetetlen, mivel mind a román, mind a magyar határőrök rendkívüli módon ellenőrzik ezt a területet.

Forrás: Pannon RTV

“https://www.youtube.com/watch?v=_2g9tCMjuOY

// Törökkanizsa az én városom - 2016 szeptember 2.