Törökkanizsa

az én városom

2024. február 22.
Gerzson napja van.

A szerbiai közszférában dolgozók egy része béremelésre számíthat januárban

A szerbiai közszférában dolgozók egy része béremelésre számíthat januárban, az állami szolgálatoknál érvényben lévő foglalkoztatási tilalmat pedig 2017 végéig meghosszabbítják, ezt irányozza elő a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása, amelyet a kormány továbbított a parlamentnek, hogy sürgősségi eljárás során fogadja el.

A javaslat szerint a rendőrségnél, a katonaságnál, az igazságügyben, a tudományos-kutatói területeken, valamint a kulturális, a szociális és az egészségügyi intézményekben dolgozók bérét öt százalékkal növelik.

Az iskoláskor előtti intézményekben hatszázalékos béremelés van kilátásban, akárcsak az általános és középiskolai alkalmazottak esetében, a felsőoktatásban dolgozók pedig háromszázalékos növelést kapnak.

A költségvetési rendszerről szóló törvény módosításai előirányozzák a nyugdíjak 1,5 százalékos emelését is. A bér- és nyugdíjemelést is azzal indokolják, hogy a vártnál jobb eredményeket értek el a fiskális konszolidáció terén.
A becslések szerint a közszféra béreinek növelésére és a nyugdíjak emelésére 2017-ben körülbelül 18 milliárd dinárt kell biztosítani a költségvetésből.

A kormány javasolta, hogy a közszférában érvényben lévő létszámstopot, amit 2013 decemberében vezettek be, 2017 végéig hosszabbítsák meg, mert a becslések szerint az ellenőrzött foglalkoztatás hozzájárul a pénzügyi stabilitáshoz.

Forrás: VajdaságMa, Beta

// Törökkanizsa az én városom - 2016 december 2.