Törökkanizsa

az én városom

2023. január 29.
Adél napja van.

Szerbia: 2017 júniusáig kell lecserélni a régi jogosítványokat

Azok a szerbiai gépkocsivezetők, akiknek még a régi, rózsaszínű, papír alapú vezetői jogosítványuk van, legkésőbb jövő év június 10-éig le kell cseréljék azt új, biometrikus dokumentumra. Eredetileg a határidő 2014 volt, de a közlekedésbiztonsági törvény módosításával az említett dátumig tolódott. Ez azt is jelenti, hogy várhatóan további halogatás nem lesz, ezért azt javasolják, senki ne várja meg az utolsó pillanatot. A jogosítvány cseréje 1576 dinár.

Amennyiben a korábbi jogosítvány egészségügyi okokból 10 évnél rövidebb időszakra lett kiadva, vagy amennyiben az igénylést 65 évnél idősebb személy adja át, új orvosi bizonylatot kell mellékelni az egészségügyi alkalmasságról. Ez nem lehet hat hónapnál régebbi.

Az új dokumentum igénylésekor mellékelni kell a régi jogosítványt, az érvényes személyi igazolványt, az illetékek befizetéséről szóló bizonylatokat.

Amennyiben a rendőr megállítja a gépkocsivezetőt, s annak 6 hónapnál nem régebben lejárt a jogosítványa, akkor 6.000-20.000 dináros büntetésre számíthat, valamint két büntetőpontot is kap.

A hatályos közlekedésbiztonsági törvény értelmében az a gépkocsivezető, akinek 6 hónapnál régebben lejárt a jogosítványa, 15.000-30.000 dináros büntetést kockáztat, további 5 büntetőpontot kap és legalább három hónapig nem vezethet gépjárművet.

A gékocsivezetői jogosítvány cseréjét az E-uprava portálon keresztül is el lehet végezni.

Forrás: Novosti, VajdaságMA

// Törökkanizsa az én városom - 2016 december 11.