Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

Törökkanizsán lépett fel a Kaláka együttes (videó)

Szabad-e ide bejönni betlehemmel? elnevezéssel Vajdaságban turnézott a magyarországi Kossuth-, Prima Primissima- és Magyar Örökségi Díjas Kaláka együttes. Első fellépésük Temerinben volt, majd Újvidék, Tiszakálmánfalva, Muzslya és Magyarszentmihály következett, a sort Törökkanizsa zárta.

A zenekar verseket énekel, és saját feldolgozásban népzenét játszik. A Kaláka muzsikája sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. Az együttes tagjai: Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa és kalimba).

A magyarországi Kaláka együttes karácsonyi lemeze csaknem 30 éve jelent meg, amely azóta is minden decemberben alapjául szolgál ünnepi koncertsorozatuknak.

– A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című lemezünk már nagyon régi, mégis amikor játsszuk, olyan mintha új lenne. Minden egyes alakalommal, az adventi készülődés során a mi lelkünk is áthangolódik erre az időszakra – emelte ki Becze Gábor nagybőgős a Magyar Szónak adott interjújában.

Hangversenyeiken felelevenítik a betlehemezés szokásait, így minden helyszínen megkérdezik a házigazdáktól: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? Elmondásuk szerint még nem volt olyan, hogy ne engedték volna be őket. Pénteken délelőtt Törökkanizsán, a Szent György- templomban is örömmel fogadta őket a nagy számú közönség.

A vajdasági koncertsorozat támogatója a Magyar Nemzeti Tanács és a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.

A budapesti Kaláka együttes karácsonyi hangversenye Törökkanizsán

“https://www.youtube.com/watch?v=A2OMSbGLtuk”

// Törökkanizsa az én városom - 2016 december 12.