Törökkanizsa

az én városom

2023. január 29.
Adél napja van.

Törökkanizsára érkezett a Márton Áron vándorkiállítás (videó)

Az erdélyi római katolikus püspök életútját bemutató kiállítást a Márton Áron-emlékév tiszteletére állították össze és mára már bejárta szinte az egész Kárpát-medencét. Vajdaságban most látható másodszor.

Bácskossuthfalva után Törökkanizsára is eljutott a Márton Áron-emlékévre összeállított vándorkiállítás, amelyet a Branislav Nušić Könyvtár felújított dísztermében mutattak be. A megnyitóra nagyon sok helybéli ellátogatott. Romhányi Gabriella, igazgató, Branislav Nušić Könyvtár, Törökkanizsa: „A kiállításon látható szülőfaluja, különböző fényképek, dokumentumok és mellé szöveg, amit a látogatók el tudnak olvasni és nyomon tudják követni életét.”

A törökkanizsai kiállítást, amelyre a Vajdasági Pax Romana Keresztény Értelmiségiek Civil Szervezete jóvoltából, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Márton Áron Emlékbizottság közreműködésével került sor, Pirityiné Szabó Judit, az államtitkárság főosztályvezetője nyitotta meg. A kiállítási tablókon a püspök életét a bölcsőtől a koporsóig végig követheti a látogató – hallottuk a főosztályvezető-asszonytól. Pirityiné Szabó Judit, főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Budapest: „Kitér azokra a nagyon fontos részekre is, amelyek alapján a Ceausescu-érát is megismerhetjük, a diktatúrát, a titkosszolgálatok tevékenységét, de megismerkedhetünk nagyon fontos missziós tevékenységével is, azzal a szolgálattal, amely nemzettársai felé irányult.”

A kiállítás megnyitóján Paskó Csaba, a Vajdasági Pax Romana elnöke is megemlékezett a dél-erdélyi magyar hívőkért kiálló püspökről.

A Márton Áron püspököt méltató gondolatokat követően a szabadkai Pro Musica kamarakórus európai szerzők zenéit adta elő. Az eseményen közéleti személyek is megjelentek.

Forrás: Pannon RTV

Márton Áron vértanú püspök életét bemutató kiállítás és a szabadkai Pro Musica kamarakórus hangversenye Törökkanizsán

Forrás: Vajdasági RTV

“https://www.youtube.com/watch?v=Kn1o6FLNQGA”

// Törökkanizsa az én városom - 2016 november 25.