Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

2017. szeptember 24-én rendezik meg a Firigyháziak VI. Találkozóját (videó)


A Törökkanizsához tartozó Firigyháza Árpád-kori település. Nevét az oklevelek 1256-ben említették először Feyreghaz néven.

Szent Mihály napján – tekintve, hogy templom nincs a faluban – szabadtéri szentmise és alkalmi műsor keretében, a Törökkanizsáért Egyesület szervezésében tartják meg a Firigyháziak Találkozóját. Ilyenkor visszatérnek a falucska elszármazott lakói is, megszépülnek az öregedő Firigyháza utcái és felelevenednek a néhai, élettel teli településhez kötődő emlékek. Az elszármazottak első találkozóját Firigyháza fennállásának 755. évfordulója alkalmából, 2011-ben szervezte meg a Törökkanizsáért Egyesület.

A Törökkanizsáért Egyesület tevékenységének célja többek között a hagyományok és az önazonosság megőrzése s a kulturális értékek bemutatása. A védszent- ünnepekkor rendezett falutalálkozók az olyan kicsiny, fogyatkozó települések esetében, mint Firigyháza, kiemelt jelentőségűek s kiváló alkalmat adnak e törekvések megvalósításához.

2011 óta minden évben megrendezésre kerül a Firigyháziak Találkozója, s évről-évre gazdagabb tartalommal várja a falubelieket és az elszármazottakat. Két éve, részleges felújítása után ünnepélyes keretek között átadtak rendeltetésének egy, a faluban található autentikus parasztházat is, a Ricze házat. A falu központjában található ház azóta többfunkciós épületként a firigyházi művelődési, egyházi és más alkalmi rendezvények helyszíne, ugyanis a faluban ilyen célokra más épület nincs.

Az emlékház biztosít helyet továbbá mindazoknak a fényképeknek, térképeknek, újságcikkeknek és egyéb összegyűjtött néprajzi anyagnak, amelyek Firigyházához kötődnek, illetve a néhai kápolna (az egykori iskola épületében kapott helyet, de egy búcsú napján magyarokkal lebontatta az akkori kommunista hatalom) megmaradt berendezéseinek és kegytárgyainak is.

Szent Mihály arkangyal és Firigyháza búcsújának ünnepén hatodszor kerül sor a Firigyháziak Találkozójára, melyet a Törökkanizsáért Egyesület szervezésében 2017. szeptember 24-én (vasárnap) rendeznek meg a faluban élők és az elszármazottak számára.

A rendezvény a Ricze-ház udvarában 16.00 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, majd 17.00 órakor Kuppis József firigyházi és budzsáki jegyző, néptanító, az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc hadnagya emléktáblájának felavatásával, 17.30-tól alkalmi művelődési műsorral folytatódik. A találkozót 18.00 órakor hagyományos búcsú-napi bál zárja.

A Törökkkanizsáért Egyesület ingyenes autóbuszt biztosít Törökkanizsáról Firigyházára, amely 15.30 órakor indul a posta épülete elől. Helyfoglalás és a rendezvénnyel kapcsolatos további tájékoztatás a 062/79-28-02-es telefonszámon kapható.

A tavalyi rendezvény fotói: Firigyháza 760 éves

“https://www.youtube.com/watch?v=bHovvH-DhI8”

// Törökkanizsa az én városom - 2017 szeptember 15.