Törökkanizsa

az én városom

2024. július 12.
Izabella napja van.

Jáki Teodóz emlékzarándoklat Törökkanizsán (videó)


Július végén Vajdaságba érkezett a magyarországi Sopron Bencés Diákszövetség, hogy egy teljes hetet töltsenek el Vajdaságban, felkeresve azokat a fontos, a magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű helyeket, városokat, emlékműveket, kegyhelyeket, amelyek meghatározóak az itteni magyarság életében. A zarándokúton főleg olyan hívők veszettek részt, akik bencéseknél tanultak és érettségiztek, s a magyar keresztény kultúrát kiskoruktól, tanulmányaik által sajátították el.

A zarándokutat a kelebiai plébánia szervezte meg, s a körút utolsó napján Törökkanizsára látogatott el az 50 fős csoport. Megtekintették a város nevezetességeit, megismerkedtek Törökkanizsa történelmének jeles eseményeivel, a törökkanizsai parkban lévő kisnemesi kúriákkal, sétát tettek a Tisza-parton, megcsodálták a jövőre 160 éves Szent György Vértanú Római Katolikus templomot.

A látogatás végén a Kék Nefelejcs Hagyományápoló Kör tagjai vendégelték meg őket a Hagyományok Házában. Az itteni tájra jellemző édességek és frissítők elfogyasztása után a szintén e vidék jellegzetességeit képviselő népdalok is felcsendültek. Olyanok is, melyek a Sopron környéki vendégek számára ismeretlenek voltak, így azok dallamát és szövegét vendégeink fel is jegyezték.

A zarándokút résztvevői és a házigazdák szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködés, így a jövőben további látogatásokra is sor kerül majd.

A zarándokutat Jáki Teodóz bencés tanár, zenepedagógus, népzenekutató emlékére tette meg a Bencés Diákszövettség!

Fotók: Jáki Teodóz emlékzarándoklat

“https://www.youtube.com/watch?v=me1GflSnpBM”

// Törökkanizsa az én városom - 2017 augusztus 17.