Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

Március – Böjtmás hava – Tavaszelő – Kikelet hava

Nevét a háború római istenéről, latinul Martius, azaz a Marsról kapta. Rómában ez volt az év kezdő hónapja. Az ókorban azt tartották, hogyha a háborút március havában indítják, akkor szerencsés kimenetelű lesz. A népi kalendárium március havát Böjtmás havának, Kos havának, tavaszelő hónak nevezi.

Március 12. – Gergely nap:
Ez a nap az iskoláskorú gyermekek színjátékszerű játékának napja, aminek adománygyűjtő célja volt. Gergely napján vetélkedőket, diákpüspök-választást és felvonulásokat rendeztek.
Időjárás- és termésjóslás nap is ez. Ugyanis, ha ezen a napon esik a hó: “Megrázza még szakállát Gergely.”

Március 18. – Sándor nap:
Az első meleget hozó szent napja.
“Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget”.

Március 19. – József nap:
A második meleget hozó szent, Szent József a famunkások védőszentjének, Jézus nevelőapjának napja. Március ezen napjához időjárás-, termésjóslás és haláljóslás is fűződik.
A József és Benedek napokkal összekötve időjósló nap: “Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget”. Vagy ha pl. szivárványt látunk, akkor jó búza- és bortermés ígérkezik. De ha rossz idő van, akkor sok lesz a halott. Sok helyütt ezen a napon engedik ki először a méheket és a legelőkre a marhákat, és ezen a napon ültetik el a fokhagymát és a krumplit. A hagyomány szerint ezen a napon szólalnak meg először a madarak, mert Szent József kiosztotta nekik a sípot. És ekkor érkeznek meg a fecskék is: “Fecskét látok, szeplőt hányok!” De ezidőtájt várták vissza a gólyákat is, amelyek tollazatának tisztaságából jósoltak. Ha tiszta fehér volt a tolluk színe, akkor szűk esztendő várt rájuk, viszont, ha koszos volt, akkor bő termésre számíthattak.

Március 21. – Benedek nap:
A harmadik meleget hozó szent, a nursiai Benedek napja. Neve a latin Benediktus szóból származik, aminek jelentése áldott. Ez a nap a tavasz első napja és a napéjegyenlőség idejének napja is egyben. Régen ezen a napon zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek később gyógyító erőt tulajdonítottak. A szentelt fokhagyma főzetével kenegették a tífuszos betegek fejét és hasát. Időjárásjósló nap is, mert ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.

Ha Sándor, József és Benedek napokon süt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem süt, akkor hosszú, lucskos ősz lesz.

Március 25. – Gyümölcsoltó Boldogasszony nap:
Jézus Szentlélektől fogantatásának napja. Régi magyar neve: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ilyenkor oltják be a fákat. A hiedelem szerint ezt az oltott fát nem szabad letörni, mert abból vér folyik, de levágni sem lehet, mert aki ezt megteszi, megvakul. Fecskehajtónak napnak is nevezik, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat. Egyéb időjóslás is tartozik még március 25-höz: Pl. ha ezen a napon megszólalnak a békák, akkor még 40 napig hideg lesz.

// Törökkanizsa az én városom - 2017 március 2.