Törökkanizsa

az én városom

2023. január 31.
Marcella napja van.

Ótott Róbert: pályázzunk!

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság idén jóval nagyobb költségvetéssel rendelkezik a tavalyinál. Számokban ez azt jelenti, hogy az előző esztendőben valamivel több mint 7,5 milliárd dinár helyett most 8 milliárdot meghaladó összeget vehetünk igénybe. Ötszázmillió dinárral több áll tehát a Titkárság rendelkezésére. Ezt az összeget, ahogy mondani szoktuk, az utolsó dinárig a bejegyzett mezőgazdasági termelők támogatására fogjuk fordítani. E törekvésünk az év elején elfogadott Vidékfejlesztési Programunkból is világosan kirajzolódik – nyilatkozta a honlapunknak Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese.

A Titkárság megnövelt költségvetése a gazdaságok vonatkozásában lehetővé teszi, hogy a tavalyi kb. 800 millió dinárnál 2017-ben jóval nagyobb, megközelítőleg 1,4 milliárd dináros pályázati eszközöket hívhatnak le a bejegyzett mezőgazdasági termelők, az agrárágazattal foglalkozók.

Titkárságunk március 4-én három pályázatot jelentetett meg, amelyeket szeretnék a gazdák figyelmébe ajánlani. Az elsőnél a bejegyzett mezőgazdasági termelők öntözőrendszerek és kutak kiépítésére igényelhetnek támogatást, a pályázat tárgyát képezheti kutak kiépítése s a hozzá tartozó felszerelés vásárlása, pumpa, áramfejlesztő beszerzése, az öntözőrendszer kiépítése és hasonlók. E pályázati kiírás összesen 450.000.000,00 dinár értékű.
Másik pályázatunk fóliasátrak kiépítését és felszerelését segíti, 80.000.000,00 dináros összértékben. Egy-egy pályázat ebben az esetben legfeljebb 1,8 millió dinár igénylésre adható be, mégpedig a fóliasátor konstrukciójának építésére, többrétegű takarófólia, árnyékoló és hővédő fóliák vásárlására, csepegtető-rendszerre, a sátrak fűtési rendszerére stb.

Harmadik támogatásunk a jégvédelmi hálók kiépítését hivatott segíteni, 320.000.000, 00 dináros összértékben, a fél hektárostól a 10 hektáros területek, gyümölcsösök megóvására. E pályázatra jelentkezni tudnak költség visszatérítés igénylésére a jégvédelmi hálók kiépítésére (a hozzá tartozó oszlopokkal együtt) – 800.000-től 8 millió dinárig terjedő támogatásokra, valamint oszlopok nélküli konstrukcióra, 490. 000-től 4,9 millió dinárig terjedő összegekre.
E pályázatok részleteiről tájékozódhatnak a http://www.psp.vojvodina.gov.rs honlapon.
Mindhárom most megjelentetett pályázat közös jellemzőinek egyike, hogy a befektetés összegének 60 %-ig terjedő költség visszatérítés igényelhető, amely, úgy vélem, jelentős ösztönzőerőt képvisel mindazoknak, akik számára az agrárágazat jelenti a megélhetési forrást.

A másik közös kitétel mindhárom pályázatunknál – amelyre külön szeretném felhívni a figyelmet- hogy amennyiben a pályázó 40 évnél fiatalabb termelő,vagy a szebbik nem képviselője, a költség visszatérítés mértéke akár 70 %-kos is lehet. Továbbá, hogy az idei évtől a pályázati kiírástól függően előszámlával is tudnak a termelők pályázni titkárságunknál. Sokszor, sok helyen hangzott, hangzik el, mennyire fontos, hogy a fiatalok itthon maradjanak, hogy lehetőséget kell adunk számukra. Nemcsak a Vajdasági Magyar Szövetség mutat rá erre évek óta de a kormány- és agrárpolitika szintén e felé fordult, hiszen a termelők, s mindannyiunk közös érdekéről beszélünk.

Pályázataink feltételeiből nyilvánvalóan kitűnik, hogy a fiatalokat, a nőket és a kisebb területen gazdálkodókat, a kistermelőket kívánjuk segíteni, helyzetbe hozni, támogatni felzárkózásukat.

Ezért bátorítok mindenkit, s főként a fiatalokat és a nőket, éljenek a pályázati lehetőségekkel, valósítsák meg elképzeléseiket, fejlesszék gazdaságukat, lépjenek az érvényesülés útjára. Munkájukban titkárságunk a legmesszebbmenőkig támogatja őket – nemcsak az említett pályázatokkal, hanem azokkal is, amelyek várhatóan hamarosan kiírásra kerülnek, s a méhészetet, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozást, bor és pálinka készítőket, a gazdaságok eszközbeszerzését, farmok felszerelését és a kis hús- és tejüzemek felszerelését célozzák majd meg – hívta fel a figyelmet a további pályázati lehetőségre Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese.

// Törökkanizsa az én városom - 2017 március 9.