Törökkanizsa

az én városom

2024. május 24.
Eszter napja van.

Törökkanizsa Község Napja


Törökkanizsa Község napja alkalmából június 21-én ünnepi ülést tartott a képviselő-testület, melyet számos meghívott vendég tisztelt meg jelenlétével, többek között a szlovéniai és a magyarországi önkormányzatok képviselői is.

– A lehetőségekhez mérten, s annak ellenére, hogy nagy nehézségek közepette dolgozunk, szeretnénk még többet tenni polgárainkért. Túlzás nélkül állíthatom, hogy e kifejezetten nehéz körülmények ellenére kétségbevonhatatlan eredményeket tud felmutatni Törökkanizsa Község Önkormányzata. Sok-sok évre visszamenőleg gondolhattuk úgy, hogy e vidék kissé háttérbe szorult. Hiszen kevésbé érkeztek hozzánk az emberek mindennapjait meghatározó jelentősebb beruházások. Talán az egyik, talán a másik határ közelsége miatt különösen kistelepüléseinken érezhették polgártársaink azt, hogy elfeledve, a világ végén élnek. Azonban tanúi vagyunk annak, hogy politikusaink, az ország vezetői ezt másképpen gondolják, s egyre több tartományi, országos, sőt EU-s beruházás érkezik községünkbe, melyek mind-mind a helyzet megváltoztatására hivatottak, azt célozzák meg, hogy a világ végéből a világ közepévé válhassunk – fogalmazott ünnepi beszédében Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke.

A testület munkájáról szólva elmondta, hogy az elmúlt egy év alatt a törökkanizsai községi képviselő-testület 16 alkalommal tartott ülést, melyeken 40 határozatot, 48 végzést, 24 jóváhagyást, 18 jelentést és két helyi akciótervet s programot fogadtak el. Ezek az adatok bizonyítják, hogy a képviselő-testület teljes erőbevetéssel dolgozott az elmúlt egy esztendő alatt – mondta a testület elnöke.

Felszólalásában községünk polgármestere, dr. Radovan Uverić rámutatott, hogy egy évvel ezelőtt, amikor megbízatását megkezdte, felgyülemlett problémákkal kellett szembesülnie, s a község teljes évi költségvetésének összegével egyenlő tartozásokkal. Félő volt, hogy a községi „kassza“ összeroskad a „sikeres“ elődöknek köszönhető örökség terhe alatt. Időközben az új összetételű Önkormányzatnak a közel három hónapig tartó számla zárolásával is meg kellett birkóznia.

– Nem volt könnyű, de sikerült komoly erőfeszítések árán megszilárdítani a községben uralkodó állapotokat. Visszafizettük a több mint 130 millió dináros tartozást, míg beruházásaink értéke kb. 90 millió dinárt tesz ki – nyilatkozta a polgármester. Támogatást tudhatunk magunkénak mind a Szerb Köztársaság Kormánya, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szerbia államfője, Aleksandar Vučić részéről. Szigorú takarékossági intézkedéseket vezettünk be. Amikor polgármesterként hivatalba léptem, ígéretet tettem arra, hogy egyetlen településünkről sem feledkezünk meg. Ezt az ígéretet sikeresen teljesítjük.

A polgármester bemutatta mindazokat a beruházásokat, javításokat, amelyek az elmúlt egy évben valósultak meg. Ezek pedig: a törökkanizsai központi óvoda tetőszerkezetének javítása, a Gavrilo Princip utca útburkolatának javítása, vízvezetékhálózat javítása a Nenad Valčev, a B. Radičević illetve a Koča Kolar utcákban, újrahasznosító hulladékgyűjtő udvar kialakítása a szeméttelepen, csatornahálózat, esővízelvezető hálózat javítása, kerítés építése a józseffalvi temetőben, játszóterek javítása és kialakítása Törökkanizsán, a szerbkeresztúri iskola javítása, közvilágítás javítása a törökkanizsai parkban, világítás a parkban található kosárlabdapályán, dűlőutak javítása, közösségi ház javítása Firigyházán, tervdokumentációk kidolgozása és a Dositej Obradović Középiskola tornaterme tetőszerkezetének javítása. Új beruházásokat bejelentve a polgármester kijelentette: Törökkanizsa a jövő városa. Ezek az új fejlesztések a Szerb Köztársaság, a Tartományi Kormány, a különböző Uniós Alapok segítségével illetve a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően valósulnak meg.

Törökkanizsa Községi Tanácsának határozata alapján a községi fejlődéséhez való kimagasló hozzájárulásért dr. Radovan Uverić polgármester és Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke a díszülés keretében emlékplaketteket nyújtott át az Obilić-Aleva női asztaliteniszezőinek (akik a Szuper Liga országos bajnoki címének birtokosai), a Napraforgó Méhész Egyesületnek (a méhészet fejlesztéséért és a számtalan kiállításon szerzett díjért), dr. prof. Slobodan Puškarnak, szabadkai Közkórház igazgatójának és az újvidéki dr. Aleksandar Milovančev belgyógyász-kardiológus szakorvosának (mindketten kiemelkedő segítséget nyújtanak községünk polgárainak egészségügyi ellátásában és gyógyításában), Dobó Sándor okleveles agrármérnöknek, példás mezőgazdasági termelőnek és a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elkötelezett hagyományőrzőjének, Sáringer Zoltán koreográfusnak, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület tánccsoportjaival való foglalkozásért s a néptánc iránti elkötelezett munkájáért, továbbá Domonkos Zsoltnak, a majdányi Tromeđa Labdarúgó Klub fennmaradásáért és sikeres működéséért tett erőfeszítéseiért. Postumus elismerésben részesült Sobodan Markovljev újságíró, a Községi Híradó néhai főszerkesztője negyven éves munkájáért, és Vojislav Latinović tanár, az Október Kommunális Vállalat néhai igazgatója.

Az alkalmi művelődési műsorban felléptek az általános iskola és a zeneiskola tanulói.

Forrás: noviknezevac.rs

Fotók: Törökkanizsa Község Napja, Photo by Goldman

// Törökkanizsa az én városom - 2017 június 22.