Törökkanizsa

az én városom

2023. január 31.
Marcella napja van.

Új könyvek a törökkanizsai általános iskola könyvtárban

Az általános iskola könyvtára nagyszámú, gazdag könyvállománnyal rendelkezik. Az itt őrzött könyvek egyharmada magyar, kétharmada szerb nyelvű. Nagyrészük tankönyv, gyermek és – ifjúsági könyv, szép számmal akadnak háziolvasmányok, tanári kézikönyvek, lexikonok és különböző sorozatok, illetve van néhány igen értékes, régi kiadvány is a könyvtár tulajdonában.

A legtöbb könyvet évtizedekkel ezelőtt vásárolta az iskola. A szerb nyelvű könyvekre ez hatványozottan igaz, hiszen új könyvek vásárlására nagyon régen, utoljára a 90-es évek elején volt keret, és ajándékba sem kapott a könyvtár számottevő kiadványt. A magyar könyvek gyűjteménye valamivel színesebb a számos külföldi, anyaországi és hazai adománynak köszönhetően. Azonban a sok adomány mellett a legfontosabbak, a kötelező olvasmányok hiányoztak. Ezekből mindössze néhány darab állt a tanulók rendelkezésére, legtöbbjük elhasználódottan, rongyosan várta, hogy valaki kézbe vegye őket. Sokszor elsárgult, poros könyvet kaptak kezükbe a tanulók…

Ennek mostantól vége, hiszen anyaországi támogatással az intézmény megvásárolt minden olyan szükséges háziolvasmányt, amelyet be lehetett szerezni. A könyvek megvásárlásához szükséges pénzeszközökhöz a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázaton való sikeres szerepléssel jutott hozzá az iskola. A pályázati dokumentáció előkészítésében a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola könyvtárosa, tanárok és tanítók közreműködtek, akik a pályázathoz szükséges dokumentumok fordítását készítették el. Az összefogás eredményeképpen a mintegy 80.000 dináros támogatásból új könyvekkel gazdagodott az iskolakönyvtár, melynek egy része Törökkanizsára, egy része pedig Oroszlámosra került.

A szerb nyelvű könyvek gyűjteménye is hamarosan új háziolvasmányokkal fog gyarapodni a Szerb Oktatásügyi Minisztérium jóvoltából. Ily módon a törökkanizsai, szerbkeresztúri és oroszlámosi diákoknak nem kell hiányt szenvedniük egyik háziolvasmányt illetően sem, hiszen mindegyik rendelkezésükre áll az iskola könyvtárában.

Böröc Anikó

// Törökkanizsa az én városom - 2017 január 18.