Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

„Ne féljetek, ne féljen senki se!”

Szombaton Törökkanizsán, a katolikus temetőben felújított Tallián-kápolnánál „Ne féljetek, ne féljen senki se!” címmel a Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai szervezete emlékműsorral és koszorúzással rótta le tiszteletét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A felújított Tallián-kápolnánál 13. alkalommal megtartott március 15-ei ünnepi műsorban fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa és a Tiszácska leánykara, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai. Ünnepi köszöntőt Újhelyi Nándor, a VMSZ községi szervezetének elnöke mondott.

– Eleinkhez hasonlóan minden nap csatába kell indulnunk, de nem a harcmezőn, hanem a mindennapokban vívjuk küzdelmeinket. Foglalkozástól függetlenül mindenkinek fontos szerep jut a közösségépítésben, 1848 eszméinek fenntartása és továbbadása terén. Azzal, hogy ezekben a nehéz időkben tesszük a dolgunkat, magyarul beszélünk, megéljük hagyományainkat, megpróbálunk itthon maradni és otthon lenni a szülőföldön, ezzel szolgáljuk legjobban a szabadságharc eszméjét.

Ne féljünk ragaszkodni a szülőföldhöz, ahova ezer szállal, anyanyelvünkkel, kultúránkkal, több mint ezer éves történelmünkkel kötődünk! Ne féljen senki harcolni együvé tartozásunkért, örömeinkért, jövőképünkért! Nem könnyű újra és újra csatába indulni. Sokszor úgy gondoljuk, hogy reménytelen a küzdelem, erőnk is elhagyni készül. Álmainkat feladni, elgyengülni azonban sohasem szabad. Hiszen nemzetünk az elmúlt századokban megszenvedte a múltat s jövendőt, és kijutott a veszedelemből, mégsem tűnt el a történelem útvesztőjében. Mi, az utókor, itt vagyunk és itt is leszünk – mondta többek között ünnepi beszédében Újhelyi Nándor.

A megemlékezésen jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa és Zombori Csaba, Csóka alpolgármestere, Mihók Kucora Eszter, az MNT tájékoztatási bizottságának tagja, Kobrehel Éva, a csókai MOK igazgatója, Romhányi Gabriella, a törökkanizsai könyvtár igazgatója, Kormányos László, tartományi képviselő, Oláj Tibor, a csókai képviselő-testület elnöke, Ft. Sóti János törökkanizsai plébános, valamint számos polgár és a civil szervezetek képviselői. Az ünnepi műsor után a jelenlévők megkoszorúzták báró Tallián Andor ezredparancsnok emléktábláját.

Forrás: Magyar Szó

Fotók: “Ne féljetek, ne féljen senkise!”

“https://www.youtube.com/watch?v=MZeK_wyRFZ0”

// Törökkanizsa az én városom - 2019 március 18.