Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

A Tartományi Kormány képviselői megtekintették a józseffalvi óvodában folyó munkálatok befejező szakaszát

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke, Szakállas Zsolt, Tartományi Kormány alelnöke és tartományi oktatási titkár és Irena Slavković, Törökkanizsa polgármestere november közepén meglátogatta a törökkanizsai Srećno Dete Iskoláskor Előtti Intézményben folyó munkálatok befejező szakaszát. A felújításokat a vajdasági kormány több mint 32 millió dinárral, a helyi önkormányzat pedig 3 millió dinárral finanszírozta.

Tudni kell erről az épületről, hogy elég régi épület, és nagyon sok munkálatra volt szükség, tulajdonképpen az egész épületet teljes mértékben fel kellett újítani, és kialakítani azoknak az elvárásoknak, amik a 21. században már nagyon is megszokottak – Újhelyi Nándor, a Törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke.

– A tartományi kormány több mint 32 millió dinárral támogatta a munkálatokat. Arról is beszélgettünk, hogy az elkövetkezendő hetekben helyreállítjuk az óvoda udvarát is. Beszélgetni fogunk még más fontos beruházásokról is Törökkanizsát illetően, ugyanis lassan készítjük a vajdasági tartomány következő évi költségvetését, ami 89 milliárd dinárt tesz ki, nem kis részét a kisebb, kevésbé fejlett községeknek biztosítjuk – Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke.

– A mai látogatás különös fontossággal bír mindannyiunk számára, ugyanis a Srećno Dete Iskoláskor Előtti Intézmény józseffalvi épületének felújítási munkálatai vannak folyamatban, amelynek megvalósításában a Tartományi Oktatási Titkárság a nemzeti kisebbségekről, nemzeti közösségekről szóló szabályzata alapján több mint 32,5 millió dinárral járult hozzá, valamint Törökkanizsa Önkormányzata 3 millió dinárral. A munkálatok végeztével a községben megoldódik a várólistán szereplő óvodások problémája. A Srećno Dete Iskoláskor Előtti Intézménynek Törökkanizsán 2 épülete van, az egyik a központi épület, a másik pedig a felújítás alatt lévő, amely kizárólag bölcsőde lesz.  Két korcsoport fog ide járni, az 1-2 évesek és a 2-4 évesek. Ebbe az épületbe 52 kisgyerek jelentkezett – Irena Slavković, Törökkanizsa polgármestere.

A tartomány nagy hangsúly fektet az oktatási intézmények fejlesztésére. Idén is két pályázat jelent meg.

– Az elsőt valamikor az év elején írtuk ki, 91 millió dinár értékben, a másodikat pedig az év második felében 74 millió dinár értékben. Különböző prioritások voltak, elsősorban ebben az évben a mosdókat szerettük volna felújítani minél több iskolában a tartomány területén – nyilatkozta Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár.

Romhányi Gabriella

// Törökkanizsa az én városom - 2021 december 9.