Törökkanizsa

az én városom

2023. január 31.
Marcella napja van.

Adventi gyertyagyújtás a törökkanizsai katolikus templom előtti téren

Advent egy mozgó dátumú keresztény ünnep, karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, és december 24-én advent utolsó napján ér véget. Az advent szó a latin adventus szóból származik, melynek jelentése eljövetel, adventus Domini, az Úr eljövetele. Ez az ünnepi időszak a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje.

Az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét.

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük, ekkor a liturgikus szín a rózsaszín. Ezek a színek az adventi koszorún gyújtott gyertyákra is jellemzőek.

Az adventi koszorún négy gyertya van, melyek közül három lila és egy rózsaszín. Az első, második és negyedik vasárnapon lila gyertyát gyújtunk, a harmadikon pedig rózsaszínt. Az első gyertya a hitet jelképezi, Ádámot és Évát, ugyanis Isten nekik jövendölte meg először a Megváltó eljövetelét. A második gyertya a reményt jelképezi, a remény, hogy eljön a Messiás. A harmadik gyertya rózsaszín, az öröm jelképe, örülünk, hogy átértünk az adventi időszak második felébe és hamarosan itt a karácsony, Jézus születésének ünnepe. A negyedik gyertya a szeretet jelképe, Keresztelő Szent János szeretetével megnyitotta az emberek szívét, Ő hirdette Jézus eljövetelét.

A Törökkanizsáért Egyesület idén először szervezi meg a közös gyertyagyújtást a törökkanizsai katolikus templom előtti téren, megpróbálva ezzel hagyományt teremteni. Igazi karácsonyi hangulat várja mindazokat, akik ellátogatnak a térre, közösségi karácsonyfák, adventi koszorú és életnagyságú Betlehem is várja az érdeklődőket.

– Soha nem volt még ennyire szüksége az emberiségnek, a halandó embernek az igaz hitre s a támaszra, mint napjainkban. Nézzünk csak szét: már semmi sem olyan körülöttünk, mint amilyen akárcsak néhány hónappal ezelőtt is volt. Észre sem vettünk, s pár evilági pillanat alatt minden megváltozott. Nem akartuk, mégis megtörténtek a dolgok, magukkal rántva oly sok  dédelgetett értéket, oly sok drága életet, megannyi fénylő reményt. Mi pedig, mint a terebélyes diófa a szélviharban, rendületlenül kapaszkodunk és ragaszkodunk gyökereinkhez, hiszen csakis így tudunk válaszolni a XXI. század sokszor embertelen kihívásaira – hangzott el Újhelyi Nándor, a Törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke és a Törökkanizsáért Egyesület tagja beszédében.

A közös gyertyagyújtásokat alkalmi műsorok kísérik. A törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjai, Mómity Éva tanítónő 3-3 osztályos tanulói az adventi időszak mind a négy hetében ünnepváró összeállítással kedveskednek az odalátogatóknak. Az első esten László Orsolya szavalatát hallhatta még a közönség. A műsort megelőzően Törökkanizsa új lelkipásztora, ft.Velencei Tamás atya, megszentelte a betlehemet, az adventi koszorút és a templom előtt elültetett fenyőfákat.

Az első gyertya a hitet jelképezi, melzet a helyi Branislav Nušić Könyvtár igazgatónője, Romhányi Gabriella gyújtott meg.

A rendezvény második estjén az általános iskola kisdiákjai mellett fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszagyöngye Asszonykórusa a legszebb karácsonyi dalok csokrával, Mihók Emese versrészlettel, valamint Orosz Urbán Csilla, a törökkanizsai önkormányzat családvédelemmel megbízott tanácstagja osztotta meg a közönséggel ünnepváró gondolatait. Az ünnepváróknak ez alkalommal teával, forralt borral és mézeskaláccsal kedveskedtek a szervezők, a legkisebbeket pedig a Mikulás ajándékozta meg.

A második gyertyát, a remény gyertyáját Kókai Roland, a Vajdaság Erdei Közvállalat igazgatója gyújtotta meg.

Újhelyi Nándor az egyesület nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik időt és fáradságot nem sajnálva részt vettek az előkészületekben, a Vajdaság Erdei Közvállalatnak, illetve igazgatójának, Kókai Rolandnak, akik a két fenyőfát biztosították, Pörzsölt Nórának és csapatának, akik az életnagyságú betlehemes bábúkat készítették el, Popovity Péternek, aki a betlehem faszerkezetét valamint az adventi koszorú talapzatát építette meg, és mindazoknak, akik az előkészületekben, az adventi foglalkozásokban, a karácsonyi díszek készítésében illetve a fenyőfa díszítésben részt vettek.

A gyertyagyújtás és az ünnepre való közös hangolódás a következő hetekben is folytatódik. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Romhányi Gabriella

// Törökkanizsa az én városom - 2021 december 9.