Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

Firigyháziak XI. Találkozója – Átölel a múlt, hogy utat mutasson a jövőbe

A Törökkanizsáért Egyesület 2022.09.25-én vasárnap délután XI. alkalommal szervezte meg a Firigyháziak találkozóját a Szent Mihály-napi búcsú alkalmából a Ricze Emlékház udvarában. Az emlékház minden nap hatalmasra tárja a kapuit és meleg szívvel hazavárja a közösség világban szétszóródott tagjait. Az esemény az ünnepi szentmisével vette kezdetét, amely rendhagyónak számított, hiszen Bécsből érkeztek haza a falubeliek, akik úgy döntöttek, hogy ezen a találkozón keresztelik meg gyereküket. A mise után megemlékeztek azokról akik gazdag örökséget hagytak a falura és lakosságára és megkoszorúzták Kuppis József emlékhelyét. Újhelyi Nándor, szervező nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt az ünnepi szentmise után, aki köszöntötte a jelenlővőket és kiemelte, hogy bárhol élünk a nagyvilágban, a szülőhely illata, a szép magyar szó csengése mindig visszahúz és megtart bennünket. Hozzátette, hogy idehozott ma minket a honvágy, hiszen visszahúz a szívünk a szülőfaluba. Újra találkozunk régi ismerősökkel, barátokkal, sírva, nevetve, emlékeket felidézve, s hálát adva azért, hogy van mit felemlegetnünk, van, mire büszkének lennünk. Hazajöttünk szeretni és érezni azt, hogy szeretve vagyunk – fogalmazott.


– Minden szeptember utolsó vasránapján szervezzük meg ezt a találkozót, hiszen akkor van a Szent Mihály-napi búcsú a faluban. Időközben ez a rendezvény kinőtte önmagát és nem csak az innen elszármazottak látogatnak ki ide, hanem mindazok, akik kedvelik az ilyen családi eseményeket. Idén egy motoros felvonulással is bővult a program a gyerekek legnagyobb örömére. A kiállítás amely a Ricze Emlékházban kapott helyet a Keresztelők két évtizede címet viseli, hiszen húsz évvel ezelőtt Bogdán atya idejében lett az első szabadtéri szentmise és keresztelő is megtartva. Az atya a hívekkel kialakított emberközeli, közvetlen kapcsolata olyan mélységeket ért el, mely példaértékű és követendő. Szentbeszédeiben olyan felemelő gondolatokat osztott meg híveivel, melyek kapaszkodót, vígaszt, megnyugvást nyújtottak mindenkor. Személyisége és bölcsessége egyaránt meghatározta egyházi szolgálatát, de a költészetét épp úgy. Megtisztelő számunkra, hogy egykori plébánosunk személyesen is el tudott jönni, akit a közösségi munkája miatt kitüntettünk a Firigyháziak közösségének tiszteletbeli tagja címmel. Gazdag művelődési műsorral kedveskedtünk a jelenlővőknek, fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület két szakcsoportja, az oroszlámosi Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület Pántlika néptáncsoport tagjai, akik somogyi táncokat mutattak be. A tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület vendégszerepelt, valamint Csókáról is érkeztek vendégek akik verset mondtak, az ünnepséget a Sarkanytú Tamburazenekar koncertje zárta. Egy közösséget építő rendezvényről beszélünk, hiszen rengeteg ember dolgozott azon, hogy létrejöhessen ez az egész. Nagyon sokan önkéntesen jelentkeztek, vagy főztek valamit, esetleg hoztak egy régi fényképet, adományokat adtak, tehát mindenki a maga módján kivette a részét ebből a sikertörténetből. A legfontosabb az, hogy találkozási lehetőségeket tudjunk teremteni és, hogy ezeket a nehéz időket egymást támogatva át tudjuk vészelni – fogalmazott a szervező.


A színpadon a szervezők nem csak Bogdán atyát méltatták, hanem többek között Popovity Pétert is, aki egyike azoknak az embereknek, akik sokat tettek a közösségért. A Ricze Emlékház udvara és épülete viseli keze munkájának nyomát, szorgalmát és ötletes megoldásait tükrözi. Kiemelkedő közülük a Szent Mihály arkangyalt ábrázoló alkotása, amely a 2021-es találkozóra készült el. A szervezők munkájáért, elkötelezettségéért mondtak hálás köszönetet és további sikeres alkotómunkát kívántak.
A búcsúra és a művelődési műsorra sok jelenlegi és egykori falubeli volt kiváncsi, valamint ingyenes szervezett busz is indult Törökkanizsáról.
Ugri Lajos, törökkanizsai lakos már sokszor részt vett a találkozón, hiszen felesége firigyházi, ezért amikor csak teheti hazalátogat a búcsúra.


– 27 éves koromban nősültem úgymond be a faluba, de utána rögtön Németországa költöztem, majd egy évvel később a feleségem is követett és azóta ott élünk a gyerekeimmel és az unokáimmal. Sajnos az egészségi állapotom már nem engedi meg, hogy sűrűn hazautazzak, de amikor csak tehetem akkor jövök. A találkozón már nagyon rég voltam, viszont nyáron meglátogattuk a falut. Szeretek ide hazatérni, nagyon jó érzés – mondta Ugri Lajos.
Rice Károly Magyarkanizsáról érkezett a találkozóra, de vérbeli Firigyházi, hiszen ott született.
– A növéremmel minden évben eljövünk ide, az őseink hazavárnak bennünket. Nagyon jó hazatérni és a régi ismerősökkel találkozni. Ma például összefutottam olyannal, akit legalább 30 éve nem is láttam. Dicséretes ahogy ezt a rendezvényt megszervezték, minden nagyon szép és biztos, hogy jövőre is jönni fogok. 1975-ben költöztem Firigyházáról Szabadkára munka miatt, majd onnan Magyarkanizsára, de a szívem részben mindig visszahúz a faluba – mondta Rice Károly.
Kovács Magoldna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy minden évben jönnek a firigyházi találkozóra és búcsúra.
– A művelődési műsoron szoktunk fellépni, más más csoporttal és koreográfiával – mondta.

Az eseményt megtiszelte jelenlétével többek között Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság titkárhelyettese is.
A programot támogatta Törökkanizsa önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Horváth Attila

// Törökkanizsa az én városom - 2022 szeptember 29.