Törökkanizsa

az én városom

2023. január 31.
Marcella napja van.

Január közepén újraindult a néptáncoktatás Oroszlámoson

Az oroszlámosi Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesületben január közepén újraindult a néptáncoktatás. 2017 decemberében alakult meg az Egyesület Pántlika néptánccsoportja, amely oroszlámosi, majdányi és rábéi gyerekekkel foglalkozik. Kisebb szünet után a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület segítségével 15 általános iskolás gyerekkel kezdődött meg a foglalkozás az Egyesület új székházában.    

Az általános iskolásokkal kezdő szinten indult a néptánc ismertetése, jóllehet a gyerekek a nyári táborokban már betekintést kaphattak a magyar népzene és néptánc világába.

– A foglalkozások célja mindenekelőtt a tánc és a kreatív mozgás fejlesztése és a térirányok használata, módszerünk pedig a népi gyermekjátékokon keresztül történő tanulás. Fontosnak tartjuk, hogy a próbákon a tánc mellett a népzenével is foglalkozzunk, ezért sok népdalt tanítunk. Idén kezdtük el a somogyi táncok tanulását, ezen belül pedig az ugrós táncra összpontosítunk. Munkánk során a motívumok részletes ismertetését és az improvizatív gondolkodásmódot helyezzük előtérbe – mondták Orosz Flóra, Dancsó Vivien és Szulomár Nóra fiatal néptáncoktatók.

Az Egyesület továbbra is várja a néptánc- és népzene iránt érdeklődő  jelentkezőket. A táncosok számára egyébként új népviselet beszerzését is tervezik.

// Törökkanizsa az én városom - 2022 február 2.