Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

A mezőgazdasági termelők szolgálatában

A falugazdászok az év bármely szakaszában a gazdák rendelkezésére állnak, és segítik őket mindenben, legyen szó a pályázatok elkészítéséről vagy pedig a termőföldek bejegyzéséről. Ótott Nóra falugazdász Törökkanizsán és Csantavéren tevékenykedik, és áll az ügyfelek rendelkezésére. Törökkanizsán a központban hetente három alkalommal várja a gazdákat a hatos számú irodában hétfőn, szerdán és pénteken, valamint Csantavéren a Szenttamási út 13. szám alatt kedden és csütörtökön 8–13 óráig.

A falugazdász elmondta, hogy új parcellák bejegyzésével, törlésével foglalkoznak, illetve új gazdaságokat nyitnak, régieket zárnak be, valamint bérleti szerződések írásában is segédkeznek.


– A gazdáknak minden változást 30 napon belül be kell jegyezniük az állami kincstárba, főleg a bérleti szerződéseknél szükséges erre nagyon odafigyelni. Folyamatosan információval látjuk el a termelőket az aktuális pályázati lehetőségekről. Nemrégiben a tehéntenyésztőknek volt vissza nem térítendő támogatás, amelyen feltétel volt, hogy a gazdaság be legyen jegyezve, illetve hogy az állatorvosi adatbázisban megfelelő tehénszámmal rendelkezzenek, valamint hogy a tavalyi évben jogosultak voltak-e tejprémiumra. Kritérium volt még, hogy a gazdaságukban ne legyen állami föld bérelve. A napraforgó utáni támogatás nagyon népszerű volt, több mint 140 kérvényt adtunk át. Lehetőség volt házvásárlásra is, és ezzel kapcsolatban Törökkanizsán két pályázatot írtunk meg, amelyek még elbírálás alatt állnak – mondta a falugazdász.

Ótott Nóra arra is emlékeztetett, hogy a VASZ szervezésében júliusban megtartották a búzagyűjtést a Magyarok Kenyere programon belül.


– Törökkanizsán és Csantavéren együttesen nagyjából 1000 kilogramm búza gyűlt össze. Fontos kiemelni, hogy a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elindította a vajdasági borok népszerűsítését, amelynek során alapozó bortanfolyamokon vehetnek részt a borkedvelők. Zentán, Szenttamáson, Palicson volt lehetőségük az érdeklődőknek részt venni ezeken az előadásokon, valamint a héten Magyarittabén lesz a következő állomás. Megfelelő létszámú jelentkező esetén Törökkanizsán, illetve Csantavéren is megszervezzük. A helyi termék védjegyeztetésre is várjuk a termelőket, erre bármelyik falugazdász-irodában lehetőség van – mondta Ótott Nóra.

Horváth Attila

// Törökkanizsa az én városom - 2023 január 31.