Törökkanizsa

az én városom

2024. június 18.
Levente napja van.

Triplex Galéria, Boltmúzeum, Egyházaskér kincsei

Augusztus végén nyílt meg a rábéi Triplex Galéria és Boltmúzeum, valamint Egyházaskéren az Egyházaskér kincsei cimű kiállítás.

A Triplex Galéria az Arankaköz kultúrális örökségét és Majdány–Rábé kincseit tárja az odalátogatók elé. A Boltmúzeumban, amely az egykori vegyesbolt helyén található, olyan használati tárgyak, élelmiszerek tárolóedényei és minden egyéb megtalálható, ami az 1900-as években megvásárolható volt egy vidéki vegyesboltban.

A történelmi Aranka-köz, a hármas határon, a Tisza-Maros-Aranka folyók háromszögében található. A Banaticum Kutatóközpont egyesület 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy felkutassa és különféle rendezvények, kiadványok formájában népszerűsítse e terület, az Aranka mente kultúrális, természeti, történelmi és néprajzi kincseit.

A Triplex Galériát és Boltmúzeumot Újhelyi Nándor, Törökkanizsa Község Képviselő Testületének elnöke nyitotta meg. A jelenlevőket Mihók Kucora Alex, a Majdány–Rábé helyi közösség elnöke köszöntötte, majd közösen vágták át az ünnepi szalagot. A megnyitón fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara, valamint Kónya Sándor népzenekutató, versénekes.

A program Egyházaskéren a Banaticum Kutatóközpont egyesület székházában, a valamikori Dömösi-házban folytatódott Egyházaskér kincsei cimű kiállítás megnyitójával. Az esemény helyszíne néhai Dömösi Györgyé volt, aki nagy mértékben hozzájárult a település és környéke egyházi és kultúrális életének fejlődéséhez.

– A házban található az Egyházaskér kincseit bemutató kiállítás, mely a település helytörténeti forrásdokumentációját, a lakosság letelepedésének körülményeit, illetve életmódját ismerteti meg az ide látogatókkal. Emellett a tavaszi fokhagyma termesztéséhez kapcsolódó munkálatok és munkaeszközök tanulmányozására, továbbá a településről szóló szépirodalmi alkotások és a településhez köthető népköltészeti gyűjtések olvasására is lehetőséget nyújt e tér. Illetve az épületben kapott helyet az egyházaskéri dr. Böngyik Árpád Emlékkönyvtár is. Böngyik Árpád akadémikus volt, egyházaskéri születésű és ezért a nevébe foglalta a település nevét. Ezt íratta föl a bajai temetőben található obeliszkjére is. – Fehér Viktor, Banaticum Kutatóközpont elnöke.

A kiállítások és közösségi terek megnyitásának célja, hogy az odalátogatók megismerjék a helyiek életét, értékeit, múltját, és hogy mindezen értékek megmeneküljenek a feledésbe merüléstől.

A program Magyarország Agrárminisztériumának támogatásával, a Vajdasági Magyar Értéktár, a Banaticum Kutatóközpont, a Törökkanizsáért Egyesület, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület és a Vadvirágok Művelődési Egyesület szervezésében és együttműködésével valósult meg.

Romhányi Gabriella

// Törökkanizsa az én városom - 2023 január 31.